Natuurbeleving

‘Grote mensen’ hebben natuur nodig.

Naar het belang van natuur voor het welzijn en de gezondheid van mensen is veel onderzoek gedaan. Door buiten te bewegen (wandelen, fietsen, tuinieren) heb je minder kans op overgewicht en op hart- en vaatziekten. Natuur biedt rust: op een natuurlijke plek zijn veel minder prikkels dan in de drukke stad. Buiten zijn helpt ook tegen negatieve emoties.

In de natuur is veel te beleven, met al je zintuigen. Geen seizoen, geen dag is hetzelfde. Je hoeft er niet ver voor weg: voor wie er oog voor heeft, is er in de tuin of om de hoek al veel te beleven.

Kinderen hebben natuur nodig.

Voor kinderen geldt helemaal dat ze natuur (een natuurlijke omgeving) nodig hebben. Buiten spelen is goed voor de ontwikkeling van hun motoriek en zelfvertrouwen, het helpt tegen concentratieproblemen en het bevordert de creativiteit. De hele dag binnen zitten met tablet of spelcomputer veroorzaakt bovendien bijziendheid en rugproblemen op jonge leeftijd.

In een natuurlijke omgeving spelen kinderen veel gevarieerder, zijn er minder onderlinge problemen. Er zijn allerlei uitdagingen. Geen dag is hetzelfde. Dus naar buiten allemaal.

Het is daarom fijn als kinderen uitdagende, natuurlijke speelplekken in de buurt hebben. Ook een eigen moestuin zorgt voor betrokkenheid bij de natuur.

Maar is het niet gevaarlijk? Juist door buiten te spelen leren kinderen beter omgaan met risico’s. Het is dus belangrijk om te weten hoe je als ‘opvoeder’ hiermee omgaat.

Natuur heeft ook mensen nodig.

Zeker in Nederland heeft de mens invloed op bijna elke vierkante meter. Op zich niet erg, want het kan ook de biodiversiteit vergroten. Maar momenteel is het omgekeerde aan de hand: zo zijn er bijvoorbeeld alarmerende berichten over de achteruitgang van insecten. Daarom is het goed om ons bewust te zijn van die natuur zodat we weten dat we ervoor moeten zorgen. En dat begint bij beleving en verwondering.

Wat kan ik bieden?

  • Begeleiding van natuurbelevingsexcursies en –activiteiten voor jong en oud (zie agenda en op verzoek; aangesloten bij het netwerk Natuur is een Feest en Ecokids)
  • Training van mensen die met kinderen de natuur willen ontdekken (leerkrachten, pedagogisch medewerkers, vrijwilligers, (groot)ouders)
  • Activiteiten op maat, bijvoorbeeld met de school of BSO naar buiten of moestuinieren
  • Activiteiten voor peuters (aanbieder van activiteiten van Peuters in het Wild)

Prijs in overleg

%d bloggers liken dit: