Hoe kan ik mijn kinderen aanmoedigen om buiten te spelen?

Buiten spelen en natuurervaringen opdoen zijn belangrijk zijn voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Dat is wel algemeen bekend. Maar hoe krijg je je kind achter zijn tablet vandaan? Hier volgen een paar tips waarbij kinderen niet het idee krijgen dat je ze (onder dwang) naar buiten stuurt.

Geef het goede voorbeeld

Ga zelf naar buiten. Tuinier, lees buiten een boek, drink je koffie en thee buiten. Loop met de kinderen naar school of de winkel. Ik liep vaak met de kinderen langs alle speelplekjes en pluk- en speelbosjes. Ze mochten zelf de route bepalen. En wees voorbereid: je bent soms de hele middag onderweg!

Wees zelf weer even ‘kind’: verwonder je samen met de kinderen over wat je onderweg tegenkomt. En doe mee met hun spel als ze dat leuk vinden.

(En laat je niet weerhouden door ‘slecht weer’: dat bestaat namelijk niet. Wel ongeschikte kleding en slechte voorbereiding.)

Spannende ontdektuin

Heb je een tuin, maak die tuin dan spannend voor kinderen. Zorg dat er elementen in je tuin zijn waar kinderen, zonder jouw hulp, mee kunnen spelen. Liefst ook waarmee hun fantasie geprikkeld wordt. Dus geen kant-en-klare (dure) boomhut, maar een verstopbosje en losse takken.

Maak dus van je tuin geen modeltuin, maar een ontdektuin. Zet er struiken met eetbare bessen in. Maar er een ‘modderkeuken’ in (met oude potten en pannen). Leg er stenen en blokken hout in waar pissebedden en slakken onder wonen. Zaai en plant vlinder- en bijenplanten. Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels. En maak van een deel een moestuintje.

Buiten afspreken

Spreek met familie en vrienden met kinderen af in het bos of op een natuurspeelplek. Neem een picknickmand mee. Zeg niet dat je gaat wandelen, maar dat je op ontdekkingstocht gaat. Bedenk eventueel van tevoren een spel of een andere activiteit. Maar vaak is dat helemaal niet nodig. De kinderen vermaken zichzelf wel. En misschien is het wel een begin van een eigen ‘natuurclub’!

Buiten eten

Eet zoveel mogelijk buiten: ontbijten, lunchen, avondeten. Dat hoeft echt niet elke keer een uitgebreide barbecue te zijn. En als je ‘s avonds zelf nog gezellig natafelt, zijn de kinderen al aan het rennen, spelen of ontdekken.

Heb je geen tuin, ga dan regelmatig picknicken in het park of in het bos. Misschien is er wel een plek waar je een vuurtje mag maken.

Jong geleerd, oud gedaan

Uiteraard begin je hier al mee als de kinderen jong zijn, bijvoorbeeld door peuters in de tuin te laten helpen. Zo wordt het voor kinderen vanzelfsprekend om naar buiten te gaan, ook op oudere leeftijd. Ze ervaren de vrijheid en het plezier dat ze daar kunnen hebben. En dat het ook nog eens goed voor ze is, is mooi meegenomen.

(En natuurlijk mogen kinderen ook van tijd tot tijd op hun tablet of gamen. Dat hoort er nu eenmaal bij.)

Wil je meer weten? Ook over omgaan met risico’s en wat er buiten allemaal te doen en te ontdekken is? Op woensdagochtend 2 en 9 oktober 2019 geef ik een workshop in resp. Mijdrecht en Wilnis. Ik kan deze workshop ook op aanvraag elders geven. Zie https://inekebams.com/agenda/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: