Een week vol vogelactiviteiten

Vogels zijn leuk. Ik vind het heerlijk om naar onze scharrelende kippen te kijken. Ook geniet ik van de vogels in de tuin. De koolmees laat zich al sinds de jaarwisseling horen. En elke keer schiet er een winterkoning door de struiken als ik de tuin in ga. Helemaal blij word ik van een groep staartmezen. Maar ook het gedrag van eksters vind ik boeiend om naar te kijken. Omdat wij buiten wonen, komt er wel eens een fazant of roofvogel in de tuin. Of een bijzondere gast zoals de ijsvogel.

Volgens het blad Happinez maakt vogels kijken gelukkig. Vogels zoeken, observeren en luisteren: daarvoor moet je je aandacht naar buiten richten. En dan heb je geen tijd om over al je zorgen na te denken. Nu geldt dat bij mij sowieso als ik met aandacht wandel. In de winter gaat die aandacht al gauw uit naar vogels, want de rest van de natuur is in rust. Wat het extra leuk maakt, is dat je van tevoren niet weet wat je allemaal zult zien. Vogels kijken is daarom ontspannend én spannend tegelijk.

Komende week staan mijn activiteiten allemaal in het teken van (tuin)vogels. Uiteraard doe ik mee met de Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming. Koolmees, pimpelmees, roodborst, winterkoning: die zie ik dagelijks en zullen dus wel op mijn lijst staan. Maar ik hoop ook op andere vogels.

Op woensdagmiddag 22 januari wordt de tweede druk van het Rondeveense boekje ’50-dingen-die-je-voor-je-twaalfde-in-de-natuur-gedaan-moet-hebben’ gepresenteerd. In dit boekje waaraan ik heb meegewerkt, staan verschillende vogelactiviteiten. Omdat de presentatie midden in de week van vogeltellingen voor scholen valt, leek het ons leuk om met de kinderen vooraf verschillende van deze vogelactiviteiten te doen: vogels beleven en onderzoeken (tellen), een vogelspel spelen en vogelvoercupcakes en een vogelvoederhuisje maken.

Een dag later ga ik mijn kant-en-klaarprogramma ‘Vraag het de natuur zelf!’ verzorgen op een basisschool in Abcoude. Deze keer staan natuurlijk de vogels centraal en gaan we ook de vogels op het schoolplein tellen.

Samen met Natuur is een Feest heb ik een kant-en-klaarprogramma ontwikkeld over gezonde voeding voor kleuters waarin een dierpop, Kip Clara, een hoofdrol speelt. Ik ben nu bezig met een basiscursus handpoppen. Want: hoe gebruik je een (dier)pop, hoe beweeg je haar en hoe zit het met de stem? Hiervoor verdiep ik me in het ‘eigene’ van een kip. Dat we kippen hebben, maakt het natuurlijk wel makkelijker.

Na deze week stoppen wat mij betreft de vogelactiviteiten niet. Bij de peuters van Mama Lokaal in Abcoude en Mijdrecht gaat het begin februari ook over vogels. Mijn kant-en-klaarprogramma over vogels ga ik in februari nog op een aantal andere basisscholen doen. En tenslotte ga ik samen met Bart de Koning van Natuur is een Feest een tweedaagse training geven voor mensen die ook activiteiten voor kinderen in de natuur willen gaan verzorgen; daarbij is ook aandacht voor de nieuwe les over gezond eten met Kip Clara.

Vogels kijken en tellen kan ik je van harte aanbevelen. Doe ook mee met de Tuinvogeltelling op 24, 25 en 26 januari! En wil je erop uit? Ogen en oren open, verrekijker en vogelboekje mee … meer heb je niet nodig voor een vogelsafari. Als je niet weet waar de beste plekken zijn om vogels te spotten, kijk dan eens op de website https://vogelkijkhut.nl/ voor een vogelkijkhut bij jou in de buurt. Veel plezier en geluk!

(Meer weten over mijn activiteiten? Kijk dan eens op https://inekebams.com/.)

2 gedachten over “Een week vol vogelactiviteiten”

  1. Positief allemaal wat je doet. Veel succes hoor. En … Ik zou willen dat ik nog op de basisschool zou zitten. Mooi vooruitzicht!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: