20 maart: Wereldverteldag

Verhalen zijn zo oud als de mensheid. Verhalen verbinden en verklaren. Mensen kunnen niet zonder verhalen. En bij elke gelegenheid is er wel een passend verhaal.
Dat verhalen verbinden blijkt helemaal op Wereldverteldag (WorldStorytellingDay). Ieder jaar wordt rondom 20 maart wereldwijd het verhalen vertellen gevierd. Dit jaar is het thema ‘Voyages’ (Reizen). En dat is natuurlijk heel breed op te vatten. Het reisverhaal kan gaan over een reis van A naar B. Maar ook over een innerlijke reis, de reis van een vluchteling of de ontwikkeling van kind tot oudere. Op de website van Stichting Vertellen staan de verschillende vertelevenementen in Nederland ter gelegenheid van Wereldverteldag.

Wereldverteldag vind ik een mooi moment om de derde poot van mijn bedrijf, verhalen vertellen, wat meer onder de aandacht te brengen. Ik vertel namelijk graag verhalen. Als vijfjarig kind hield ik tijdens het middagdutje de ziekenzaal wakker met mijn versie van Hans en Grietje. Mijn broers en zussen vermaakte ik met zelfverzonnen verhalen onderweg in de auto. Pas later bedacht ik dat ik eigenlijk wel zou willen leren om echt goed verhalen te vertellen. Daar heb ik allerlei cursussen en workshops voor gevolgd. En inmiddels vertel ik regelmatig verhalen. In de week van 20 maart mag ik zelfs wel drie keer vertellen!

Op woensdagochtend 18 maart vertel ik verhalen aan ouderen van de Protestantse Gemeente Mijdrecht. Ook andere ouderen zijn uiteraard welkom. Thema is ‘Op weg naar Pasen’. De verhalen die ik ga vertellen passen ook heel goed binnen het thema van Wereldverteldag. Wim Burger begeleidt mij muzikaal op de piano.
Het evenement vindt plaats in gebouw Irene, Kerkstraat 9 in Mijdrecht. Inloop is vanaf 9:30 uur. De voorstelling begint om 10 uur. De toegang is gratis.

Een dag later vertel ik weer voor ouderen, maar nu in Zorgcentrum Lingewaarde in Tiel waar mijn moeder woont. Daar zal ik vier (historische) verhalen vertellen die een relatie hebben met de Betuwe en het rivierengebied. Ook in die verhalen wordt gereisd, o.a. door de kozakken die ons in 1813 bevrijdden van de Franse overheersing. En door de Engelse maagd Cunera waarnaar de kerk in Rhenen is genoemd. De activiteiten in Lingewaarde zijn voor bewoners en mensen uit de buurt.

Op vrijdagavond 20 maart, Wereldverteldag zelf, vertel ik samen met andere vertellers van de Vertelkring Amstelland bij boekhandel Venstra in het Stadshart van Amstelveen. We vertellen vier totaal verschillende reisverhalen. Zelf zal ik het verhaal van Brandaan vertellen. De verhalen worden afgewisseld met muziek. Aanmelden kan via info@leerdenk.nl. Het evenement begint om 19:30 uur (tot ca. 21 uur). De kosten bedragen € 5,=.

Al deze activiteiten zijn ook in mijn agenda te vinden, samen met nog veel meer activiteiten die ik de komende tijd verzorg.
(foto: Meeuw van Bork)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: