Lente beleven met peuters in coronatijd

Dit jaar verzorg ik in De Ronde Venen elk seizoen een activiteit voor peuters en hun (groot)ouders. Dat gaat uit van Mama Lokaal, onderdeel van Ouders Lokaal, en is mogelijk dankzij een subsidie van Groen doet goed.
In de winter hebben we vogels gekeken. Erg leuk en gezellig om met een groep op stap te gaan. Voor de lente stonden activiteiten met planten gepland. Maar hoe doe je dat, in deze tijd van corona, als je elkaar niet in het echt kunt ontmoeten?
Mama Lokaal in Mijdrecht heeft elke week een meeting via Zoom en we bedachten dat het leuk zou zijn als ik de kinderen een verhaal zou vertellen en ideeën zou geven wat je buiten in de lente met planten kunt doen.
Bij deze meeting waren twee peuters en hun moeder aanwezig. De ene peuter heeft een tuin, met een kip, appelboom en groentetuin. Hij speelt veel in de tuin, maar houdt niet van vieze handen krijgen. De andere woont in een appartement en gaat dagelijks een rondje wandelen in het park. Hij verzamelt daar vooral stenen. Beide kinderen missen hun vriendjes. ‘Het is saai’, zei een van de moeders. Hopelijk hebben mijn tips ze weer nieuwe ideeën gegeven die ze met hun kind kunnen doen.

Voor deze meeting had ik verschillende tips verzameld. En die deel ik graag zodat nog meer peuters en hun ouders kunnen genieten van de lente in tuin of park.

Bloemen plukken
Het boek dat ik voorlas was ‘Anna en de lente’ van Kathleen Amant. Een ander leuk boek is ‘Saar in de lente’ van Pauline Oud.
Anna plukte een bos bloemen in de tuin. Dus we hadden het over bloemen plukken. Van bloemen kun je een boeketje van maken, voor mama bijvoorbeeld. Maar je kunt de bloemen ook drogen in een bloemenpers of tussen de bladzijden van een dik boek. Je kunt op een blanco kaart met een strook tweezijdig plakband je kind bloemetjes laten plakken. Met bloemen, blaadjes en/of steentjes kun je ook kunstwerken maken zoals mandala’s. Laat ze lekker hun gang gaan. Maak er een foto van en stuur die naar opa en oma.
Wist je dat je ook met bloemen kunt verven? Met paardenbloemen gaat dat zeker. En probeer samen met je kind ook eens andere bloemen uit.

Alle zintuigen
Bij bloemen zoeken kijk je vooral. Je kunt kinderen gericht laten zoeken naar bloemen van een bepaalde kleur. Of verzamel alle kleuren van de regenboog. En welke bloem vind jouw kind het mooist?
Proeven kan ook. Er zijn veel bloemen die je kunt eten, maar daarvoor moet je zelf natuurlijk wel zeker weten dat je de goede plant hebt. Je kunt de bloemetjes van dovenetels uitzuigen (en opeten). En een salade versieren met viooltjes en madeliefjes.

Salade, versierd met viooltjes, madeliefjes en bloemen van koolzaad en rucola

Veel bloemen geuren lekker. Welke bloem ruikt het lekkerst?
En je oren? Bloemen maken geen geluid maar wel de hommels, bijen en zweefvliegen die de bloemen bezoeken. Dus luister maar eens goed.
En tenslotte kun je aan bloemen en blaadjes voelen. Aai het gras, een bloem, een boom, een blaadje of mos. En kriebel elkaar met een grasspriet.

Zaaien
Heel leuk is om met kinderen bloemen en groentes te zaaien. Neem dan wel zaden van planten die snel opkomen, anders is het saai.
Je kind kan zelf de potjes met grond vullen en de zaadjes erin doen. Dagelijks nat maken met een gieter of de plantenspuit. En dan kijken hoe het groeit.
Geschikte bloemen zijn zonnebloemen (wie heeft de hoogste) en goudsbloemen (kun je ook in een salade of bloemenboter doen). Makkelijke groentes zijn radijsjes, tuinkers en erwten.

Lentespeurtocht of -bingo
En als je erop uit gaat, kun je op zoek gaan naar de lente aan de hand van een bingo- of speurtochtkaart. Als je googelt, vind je er veel. Leuke vind je bijvoorbeeld op https://www.jasperderuiter.com/downloads/ en op https://kleuteridee.nl/lente/#hoeken.

Veel plezier! Geniet van de natuur, je kind en blijf gezond!

Bloemen uit eigen tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: