Soort van dag 7: echt judasoor

(7 januari 2023)

Een paddenstoelensoort die je het hele jaar door bij vochtig weer kunt zien, is echt judasoor. Je vind deze paddenstoelen op dode en afstervende takken van struiken, m.n. op vlier. Omdat er geen bladeren aan de struiken zitten, vallen ze nu extra op. Het is een (zeer) algemeen voorkomende soort, dus je kunt hem bijna niet missen.
In Nederland komen zo’n 8.500 soorten paddenstoelen (beter gezegd: zwammen) voor. Veel daarvan zijn nog niet eens beschreven. Het valt dus niet mee om elke gevonden paddenstoel op naam te brengen. Gelukkig is echt judasoor onmiskenbaar en makkelijk te herkennen.
De paddenstoel wordt zes tot acht centimeter groot en is oorvormig, met de opening naar onder. Hij voelt zelfs aan als een echt oor (kraakbeenachtig). Onder gunstige (= vochtige) omstandigheden is de paddenstoel roodbruin en fluwelig. Bij droogte krimpt de paddenstoel en wordt hij donker van kleur en hard.
Op vlieren is echt judasoor een zwakteparasiet: de schimmel dringt een levende struik binnen die al verzwakt is. Op dood loofhout is het een saprofiet (een opruimer).

De paddenstoel is genoemd naar de Bijbelse figuur Judas Iskariot die zich aan een vlier zou hebben opgehangen nadat hij Jezus verraden had.

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar jonge judasoren zijn eetbaar. Erg veel smaak schijnt er niet aan te zitten, maar het zou vooral om ‘het mondgevoel’ gaan. Op internet vind je verschillende recepten en adressen waar je ze kunt kopen.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘛𝘰𝘥𝘢𝘺, 𝘸𝘪𝘭𝘥𝘱𝘭𝘶𝘬𝘬𝘦𝘯.𝘯𝘭/𝘫𝘶𝘥𝘢𝘴𝘰𝘳𝘦𝘯/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: