Soort van dag 21: huismuis

(21 januari 2023)

Als ik ’s nachts wakker ben, hoor ik vaak het getrippel van kleine pootjes boven m’n hoofd. In de winter overwinteren namelijk niet alleen spinnen en vliegen in ons huis, maar ook een aantal huismuizen. Gelukkig zitten ze vooral tussen de vloer en het plafond en in de spouw. Een enkele keer komt er één in huis en daar zijn we uiteraard niet zo blij mee. Zeker niet als die de voorraden begint aan te vreten. De geur van urine (van een mannetje) bleef nog heel lang hangen.

De huismuis op de foto had zich vorig jaar laten insluiten in een ruimte waar we niet elke dag komen. Hij is vlak na het nemen van de foto dood gegaan.

Huismuizen worden inclusief staart ongeveer 20 cm lang. Ze horen, net zoals de ratten, tot de 𝘸𝘢𝘳𝘦 𝘮𝘶𝘪𝘻𝘦𝘯. Ware muizen zijn alleseters en zijn te herkennen aan hun lange staart, kraaloogjes en grote oren. Als alleseter eten ze in huis niet alleen van je voorraden, maar eten ze ook spinnen, zilvervisjes en andere ‘ongewenste’ dieren op.

Oorspronkelijk komt de huismuis voor op de steppen van Centraal-Azië en Rusland. Daarvandaan heeft hij zich verspreid over de rest van de wereld, langs handelsroutes en via menselijke nederzettingen. Door middel van schepen bereikte de soort Amerika en Australië.

Wilde huismuizen kunnen maximaal dertig maanden oud worden. Omdat ze veel vijanden hebben, leven ze soms nog geen half jaar. De huismuis kan zich razendsnel en het hele jaar door voortplanten. De jongen zijn al na enkele weken geslachtsrijp.

Muizen zijn een belangrijk prooidier voor allerlei roofdieren. Denk maar aan kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Soms vind je braakballen van uilen en kun je proberen om alle botjes enzovoort van een muis eruit te pluizen (foto rechtsonder).

In onze tuin komen ook nog andere ‘muizen’ (knaagdieren) voor. Op de foto linksonder staat een dwergmuis (in september gefotografeerd). Ook de dwergmuis is een ware muis. Bruine ratten zien we regelmatig. Verder hebben we in een bloempot eens een nestje bosmuizen gehad. We hebben ook woelmuizen in de tuin, althans: we zien de gaten in de grond en merken de schade in de moestuin. Ook de exoot muskusrat komt bij ons voor.

Verder zag ik onlangs een dood spitsmuisje in de tuin. Spitsmuizen zijn geen knaagdieren maar insecteneters.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘻𝘰𝘰𝘨𝘥𝘪𝘦𝘳𝘷𝘦𝘳𝘦𝘯𝘪𝘨𝘪𝘯𝘨.𝘯𝘭

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: