Soort van dag 26: kauw

(26 januari 2023)

Morgen begint de Nationale Tuinvogeltelling: een half uur lang in je tuin vogels tuin tellen. Hiervoor heeft de Vogelbescherming een handig telformulier gemaakt. Daarop staan vier soorten die tot de familie van de kraaien horen. De ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ (soort van dag 23) en de ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ช zul je niet zo gauw verwisselen met een andere soort. Verder staan de kauw en de ๐˜ป๐˜ธ๐˜ข๐˜ณ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜ช op het formulier. Beiden worden door veel mensen โ€˜kraaiโ€™ genoemd, maar de verschillen zijn duidelijk. De zwarte kraai (links onder) is vrij groot en helemaal zwart. De kauw (bovenaan) is kleiner en donkergrijs met een zilvergrijs achterhoofd. De ogen van de kauw hebben bovendien een opvallende lichtblauwe iris.

Naast de soorten die je in je tuin kunt verwachten, zijn er nog andere kraaiachtigen in Nederland zoals de ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฌ (midden onder) en de ๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜ง (rechts onder). De roek is ongeveer net zo groot als de zwarte kraai. Hij heeft een lichtgrijze snavelbasis. Je ziet ze vooral op graslanden in grote groepen hun eten zoeken. De raaf is de zeldzaamste (150 broedpaar) en de grootste.

Kauwen leven in groepen. Daarbinnen heerst een ingewikkelde sociale structuur met een rangorde en een eigen taal. Kauwen leren van elkaar, zijn monogaam, delen voedsel en elk individu heeft een eigen karakter. Daarom zijn ze leuk om te observeren.

Kauwen zijn holenbroeders (max. 200.000 broedparen). Je vindt hun nesten in boomholtes en konijnenholen, maar ook in gaten van muren, onder dakpannen en in schoorstenen. Hierbij komen hun lichte ogen goed van pas. Zo kunnen ze oogcontact met elkaar houden.

Het zijn alleseters: insecten, slakken, wormen, fruit, afval, zaden, kadavers. Hun voedsel zoeken ze vooral op de grond. In de winter vind je ze in grote groepen op het platteland. Daar zitten ook wintergasten uit Scandinaviรซ bij.

Net zoals alle kraaiachtigen hebben kauwen een slecht imago. Ze veroorzaken schade in de landbouw en mogen daarom bestreden worden. Ook de stedeling is niet altijd blij met kauwtjes in de buurt. Zo pikken ze voer van de voedertafel dat voor andere vogels bestemd is. Mensen kunnen ook โ€˜overlastโ€™ ervaren van de groepen, zeker nu ze steeds meer in de stad voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat de kauw door zijn intelligentie en aanpassingsvermogen de meeste succesvolle stadsvogel is.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

๐˜‰๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ: ๐˜ž๐˜ช๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ข, ๐˜ท๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ.๐˜ฏ๐˜ญ, ๐˜•๐˜ข๐˜ต๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜›๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ข๐˜บ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: