Soort van dag 28: springstaarten

(28 januari 2023)

Excuses voor de wat minder scherpe foto’s. Met de apparatuur die ik heb, kon ik de soort (of eigenlijk: klasse) van vandaag niet echt scherp vast leggen.

In het gewoon muisjesmos van gisteren zag ik allerlei kleine beestjes lopen, zoals het kleine bruine beestje op de twee foto’s rechts onderaan. Dit inspireerde me om weer eens uitgebreid aan de slag te gaan met mijn handmicroscopen. Ik heb er één die ik kan aansluiten op mijn mobiele telefoon en één die ik aansluit op mijn laptop. Ik heb deze ooit aangeschaft zodat kinderen mee kunnen kijken op een scherm. Je kunt er ook foto’s mee maken, al zijn ze niet altijd scherp en is het nooit precies wat je op het beeldscherm ziet. De twee foto’s rechtsonder zijn daarom schermopnamen.

Ik zag van alles: kleine wriemelende witte wormpjes, een slakje (relatief groot), een spinnetje, kevertjes… En ik zag springstaarten. De foto rechtsboven heb ik ongeveer een jaar geleden gemaakt. De foto linksboven is van een springstaart uit de strooisellaag in onze tuin. Ook het beestje linksonder zag ik; ook een springstaart?

Van de soorten die ik plaats is het de bedoeling dat iedereen (eventueel met een klein beetje moeite) die in Nederland kan zien. Springstaarten zijn weliswaar klein (1-6 mm), toch kun je ze met het blote oog zien als ze boven de strooisellaag uit springen. Je ziet ze bijvoorbeeld als je er een beetje in rommelt.

Springstaarten hebben weliswaar zes poten maar worden niet tot de insecten gerekend. Hun monddelen zijn namelijk in hun kop verzonken; bij insecten bevinden die zich buiten de kop. Hij springt met een springvork (een soort staartje) onder zijn buik. Er komen langwerpige en bolvormige voor. Van de klasse van springstaarten zijn 8.700 soorten beschreven. Onderzoekers denken dat er wel 50.000 soorten bestaan. In Nederland komen ruim 200 soorten voor. In een handje grond zitten 100-500 springstaarten en daarbij gaat het dan om 20-50 soorten!

Springstaarten spelen een belangrijke rol in het bodemvoedselweb. Ze eten rottende bladeren, schimmels en bacteriën. Zelf worden ze gegeten door vliegen, roofmijten, duizendpoten en spinnen.

Hier vind je allerlei leuke informatie over springstaarten, hier veel foto’s en hier een filmpje. Ze spelen ook een rol in de film ‘Onder het maaiveld’ die vanaf begin maart in de bioscopen te zien zal zijn.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘣𝘰𝘥𝘦𝘮𝘥𝘪𝘦𝘳𝘦𝘯𝘥𝘢𝘨𝘦𝘯.𝘯𝘭, 𝘣𝘯𝘯𝘷𝘢𝘳𝘢.𝘯𝘭/𝘷𝘳𝘰𝘦𝘨𝘦𝘷𝘰𝘨𝘦𝘭𝘴

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: