Soort van dag 80: vink

(21 maart 2023)

We horen nu dagelijks aan weerszijden van ons huis de vinkenslag: de laatste tonen aan het einde van het korte liedje van de vink. Hier kun je de zang horen, samen met de verschillende roepen van de vink. Overigens zingen vinken in dialecten. In Vlaanderen klinkt de vinkenslag als ‘suskewiet’ en zo wordt de vogel daar dan ook wel genoemd. Vinken leren hun zang van hun vader of van andere ‘leermeesters’. Ze kunnen twee tot drie liedjes leren, in verschillende variaties. Vinken kunnen ook liedjes leren van andere vinkachtigen zoals kanaries.

De vink is een heel algemene zangvogel. Het mannetje is, zeker in broedkleed, makkelijk herkenbaar met zijn grijsblauwe petje, roestrode borst en twee witte vleugelstrepen. Het vrouwtje is fletser en bruiner. Ze lijkt wel wat op een vrouwtje huismus, maar die heeft geen twee witte vleugelstrepen.

Aan de korte stevige snavel kun je zien dat vinken zaadeters zijn. In het najaar eten ze graag beukennootjes. Vandaar dat de vink ook wel boekvink (beukvink) wordt genoemd. In de tuin eten ze rond de voedertafel vooral de zaadjes die andere vogels morsen. Verder eten ze bladknoppen en in het broedseizoen eiwitrijke insecten. Andere bekende vinkachtigen zijn appelvink, goudvink, putter, groenling, keep en sijs.

De vink is in Nederland een talrijke broedvogel, met 400.000-500.000 broedpaar. De broedvogels zijn grotendeels standvogels. In bomen en struiken maken ze een nest van mos en gras dat ze afkleden met dierenhaar en veren. Vinken leven in bossen, parken en tuinen. Ze hebben een voorkeur voor plekken met oude bomen. De meeste vinken komen voor in het midden, oosten en zuidoosten van ons land. In de winter vind je vinken vaak in groepen met andere vinkachtigen en gorzen.
Daarnaast zijn vinken trekvogels. In de winter verblijven er 1 à 2 miljoen vinken in ons land. In najaar en voorjaar trekken meer dan een miljoen vinken door ons land, van en naar hun broedgebieden in Noord-Europa.

Vinken werden eeuwenlang gevangen om ze op te eten of om ze te houden als zangvogel. Het vangen van vinken gebeurde op een zogenaamde vinkenbaan die je vooral op de buitenplaatsen in de Hollandse duinstreek aantrof. In 1912 werd het vangen van vinken voor culinaire doeleinden verboden. Pas sinds 2003 mogen vinken alleen nog gevangen worden om ze te ringen. Wel worden er nog altijd vinken gehouden en wordt ermee gefokt. En nog steeds, m.n. in West- en Oost-Vlaanderen, worden zangwedstrijden met vinken gehouden. In de 18e en 19e eeuw werden vinken blind gemaakt, omdat men het idee had dat blinde vogels beter zongen. In 1921 werd dat verboden.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

Bronnen: Wikipedia, Vogelbescherming, natuurpunt.be

Eén gedachte over “Soort van dag 80: vink”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: