Soort van dag 89: tjiftjaf

(30 maart 2023)

Vanaf half maart horen we de tjiftjaf weer in en rond onze tuin. Hij is vooral te herkennen aan zijn zang, want hij zingt zijn eigen naam. Mijn man heeft een vrouwtje op de foto weten vast te leggen.

De tjiftjaf is een zeer algemene en wijd verspreide broedvogel, met 310.000-500.000 broedpaar per jaar. Hij komt voor in bossen, parken en tuinen met hoge bomen en struiken.
Het nest heeft de vorm van een oven met zij-ingang. Het ligt goed verstopt in dichte vegetatie, vlak boven de grond. Het nest wordt gemaakt van droge bladeren, gras en mos en van binnen met veertjes bekleed.

De tjiftjaf eet bijna uitsluitend insecten en larven. In de winter worden ook wel zaden en bessen gegeten. Hij overwintert in landen rond de Middellandse Zee. De najaarstrek begint in augustus en loopt door tot in oktober. In zachte winters blijven er enkele honderden exemplaren in Nederland. Het moment waarop ze in het voorjaar terugkeren, verschilt van jaar tot jaar met enkele weken, want dat is afhankelijk van het weer.

Er zijn verschillende vogels die op de tjiftjaf lijken zoals de fitis, fluiter en tuinfluiter. Gelukkig is de zang onmiskenbaar. Ook aan het gedrag kun je hem onderscheiden als hij onrustig op zoek is naar voedsel in de vegetatie. Verder heeft hij donkere pootjes.

Wij noemen hem tjiftjaf naar zijn geluid. Hoe is dat eigenlijk in andere talen? Een paar voorbeelden: Zilpzalp (Duits), common chiffchaff (Engels), csilp-csalp (Hongaars), zzviลพdak (Servisch-Kroatisch), tiltaltti (Fins). In andere talen heeft hij een naam die niet naar zijn zang verwijst. Bijvoorbeeld in het Frans pouillot vรฉloce (snelle zanger), in het Deens gransanger (sparrenzanger) en in het Spaans mosquitero comรบn (gewone muggenvanger).

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

๐˜‰๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ: ๐˜•๐˜ข๐˜ต๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜›๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ข๐˜บ, ๐˜ž๐˜ช๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ข, ๐˜๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ, ๐˜š๐˜–๐˜๐˜–๐˜•

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: