Soort van dag 94: witte kwikstaart

(4 april 2023)

Elk jaar hebben we witte kwikstaarten in onze tuin. Ze broeden hier waarschijnlijk ook, al heb ik nog niet kunnen ontdekken waar precies. Want elk jaar zien we ook jonge vogels op ons gras die door hun ouders gevoerd worden. Witte kwikstaarten broeden in schuren, onder dakpannen en onder bruggen.

Het zijn algemene plattelandsvogels. Elk boerenerf heeft wel een paartje witte kwikstaart. Je vindt ze op min of meer open gebieden. Dat wil zeggen op graslanden, maar ook op golfbanen, industrieterreinen en schorren. Het zijn beweeglijke kleine zwart-witte vogels met een lange staart die ze steeds op en neer bewegen. Vrouwtjes en jongen zijn valer van kleur. Hun vlucht is golvend. Natuurlijk maken ze ook geluid. Dat kun je hier horen.

Witte kwikstaarten zoeken lopend en rennend op de grond naar voedsel: insecten en hun larven. Soms fladderen ze even omhoog om insecten uit de lucht te happen. In de winter verblijven ze in Zuid-Spanje en Marokko. Ook komen in na- en voorjaar veel witte kwikstaarten op doortrek door ons land. In zachte winters blijven sommige in Nederland hangen.

Witte kwikstaarten kennen zogenaamde slaaptrek: ze verzamelen vanaf juli om samen de nacht door te brengen, bijvoorbeeld in een rietveld. Het gaat hierbij vaak om jonge vogels, met enkele honderden bij elkaar.

Er zijn nog meer kwikstaarten in Nederland. De zeldzame rouwkwikstaart is ook zwart-wit. Daarnaast zijn er nog de gele kwikstaart en de grote gele kwikstaart. De gele kwikstaart vind je in landbouwgebieden (op akkers en ook wel op graslanden). De grote gele kwikstaart kun je langs snelstromende beken in Oost-Nederland zien.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

๐˜‰๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ: ๐˜๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ, ๐˜ž๐˜ช๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ข

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: