Soort van dag 126: rietzanger

(6 mei 2023)

Vandaag start de Nationale Vogelweek. De Vogelbescherming biedt dan honderden begeleide vogelexcursies aan. Er zijn ook fietsroutes en digitale vogelroutes beschikbaar.

Gisteren liep ik tussen de buien door met onze hond over de kade langs de Kromme Mijdrecht. Vanuit het riet hoorde ik een rietzanger. Steeds vloog hij een stukje voor me uit tot het hem te veel werd en toen ging hij naar de overkant. Daar waren nog meer vogels te horen: merel, blauwborst, kleine karekiet, tjiftjaf, fitis en ook de koekoek (mijn eerste dit jaar). De rietzanger heb ik nog even gecheckt met de app die ik op mijn telefoon heb (BirdNET). Erg handig, maar er moet niet te veel verstoring zijn van omgevingsgeluiden. En de vogels moeten ook niet allemaal door elkaar heen zingen.

Het lukte me niet om de rietzanger op foto vast te leggen, want rietzangers zijn erg beweeglijk. Gelukkig heb ik nog een foto van vorig jaar uit De Blankaart in West-Vlaanderen.

Rietzangers zijn ongeveer 13 cm groot en hebben een geelbruin verenkleed met een opvallende lichte wenkbrauwstreep en donker gestreepte kop en rug. Er zijn veel kleine rietvogels die op elkaar lijken. Gelukkig is het geluid goed onderscheidend. Rietzangers zingen heel gevarieerd en imiteren allerlei andere vogels en toch zijn ze herkenbaar door het krassende geluid. Begin mei zingt het mannetje de hele dag. Je kunt hem dan goed zien. Hij klimt tot in de top van een rietstengel en maakt vaak een korte zangvlucht, waarna hij weer als een parachuutje neerdaalt. Later in mei hoor je ze niet, want dan moet er voor de kleintjes gezorgd worden.

Voor vogels zoals de rietzanger is overjarig riet belangrijk. Langs de Kromme Mijdrecht hebben ze zogenaamde ecologische oevers waarbij elk jaar een deel van het riet blijft staan (zie foto). En dat trekt rietzangers en kleine karekieten aan. Rietzangers maken hun nest in het riet, laag boven de grond. Ze eten vooral kleine insecten, spinnetjes, kleine slakken en wormpjes. Buiten het broedseizoen eten ze ook zaden van zeggen.

In augustus-september trekken de rietzangers naar het zuiden. Ze overwinteren ten zuiden van de Sahara. Tussen april en mei komen ze weer terug naar hun broedgebieden (overwegend in West- en Noord-Nederland). Het aantal rietzangers bij ons hangt af van de hoeveelheid neerslag in hun overwinteringsgebied: veel neerslag betekent veel rietzangers. Het aantal broedpaar fluctueert tussen de 33.000-41.000.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

๐˜‰๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ: ๐˜๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ, ๐˜•๐˜ข๐˜ต๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜›๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ข๐˜บ

Eรฉn gedachte over “Soort van dag 126: rietzanger”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: