Soort van dag 4: strekspinnen

(4 januari 2023)

Een spin in de gang! Niet zo gek als je weet dat er in een gemiddeld huis zo’n 1500 spinnen leven. Meestal zie ik trilspinnen. Maar dit is een andere soort, een strekspin.

In Nederland komen 630 verschillende soorten spinnen voor. Al deze spinnen zijn makkelijk herkenbaar als spin: ze hebben allemaal acht poten en zes of acht ogen en hun lichaam bestaat uit twee delen (een kopborststuk en een achterlijf). Maar om een soort precies op naam te brengen, is wat ingewikkelder.

In Nederland komen vijftien verschillende strekspinnen voor waarvan er zes tot de echte strekspinnen (Tetragnatha) horen. Die zijn allemaal bruin en lijken erg op elkaar. Ik weet niet welke echte strekspin ik gisteravond gefotografeerd heb (links).

Strekspinnen hebben een lang achterlijf. Zeer typerend voor strekspinnen is dat hun poten zeer lang en fijn zijn. In rust verankeren ze zich met de vier achterste poten en camoufleren zich door de voorste vier poten te strekken zodat ze minder opvallen, bijvoorbeeld op een plantenstengel. Dat zie je op de rechterfoto (zomer 2022).

Strekspinnen zie je vooral buiten, maar deze zat binnen. Hij (of zij?) is wellicht naar binnen gegaan om te overwinteren. Spinnen in huis zijn nuttig. Ze rekenen af met allerlei insecten zoals muggen, vliegen, motten, papiervisjes en oorwurmen.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.


π˜‰π˜³π˜°π˜―π˜―π˜¦π˜―: 𝘞π˜ͺ𝘬π˜ͺ𝘱𝘦π˜₯π˜ͺ𝘒, 𝘏𝘦𝘡 𝘨𝘦𝘭𝘦𝘦π˜₯𝘱𝘰𝘡π˜ͺ𝘨𝘦𝘯𝘣𝘰𝘦𝘬, 𝘲𝘢𝘦𝘴𝘡.𝘯𝘭

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: