Soort van dag 45: Turkse tortel (en andere duiven)

(14 februari 2023)

Welke vogel past beter bij Valentijnsdag dan de tortelduif? Bovendien klinkt het geluid van het mannetje bijna als ‘I love you’. Duiven staan voor veel symbool, ook voor eeuwige trouw: een duivenpaar blijft zijn leven lang bij elkaar.

Turkse tortels zijn vrij kleine duiven. Ze zijn leigrijs-beige van kleur en slanker dan stads-, holen- of houtduiven. Ze hebben een zwart-witte nekband. Ook hun ogen zijn opvallend: een zwarte iris met een wit randje eromheen.

Op de foto’s onderaan zie je Turkse tortels. Bovenaan van links naar rechts: stadsduiven, houtduif en holenduif. Stadsduiven stammen af van de rotsduiven; ze kunnen er heel divers uit zien maar hebben allemaal oranje ogen. Houtduiven zijn vrij groot, hebben een witte nek, een witte streep op de vleugel en gele ogen. Holenduiven hebben een groene nek en donkere ogen. Er is nog een duivensoort die in Nederland broedt: de zomertortel. Momenteel zit die nog in West-Afrika.

De Turkse tortel broedt van half februari tot in november, dus bijna het jaar rond. In die tijd heeft de vogel twee tot vijf legsels, met twee eieren per keer. De jongen uit het eerste nest kunnen zich nog dit jaar voortplanten. Een succesvolle broedvogel dus. Dat is ook wel nodig, want veel jonge vogels sneuvelen. Tortels broeden in struiken of bomen, maar ook onder rolluiken en luifels. Hun nesten maken ze van een paar slordig in elkaar gestoken takken.

De Turkse tortel broedde tot 1900 nog alleen in Klein-Azië. In de jaren ’50 is het eerste broedgeval in Nederland gemeld en inmiddels komt deze vogel in bijna heel Europa voor. In Nederland zijn er nu ongeveer 68.000 broedparen.

Turkse tortels eten granen en andere zaden, en daarnaast ook torretjes, rupsen en vruchten. Je ziet ze vaak op of onder de voedertafel in de tuin. Bij de laatste Tuinvogeltelling stond deze soort op nummer 7.

Duiven zijn de enige vogels die kunnen drinken zonder hun kop op te tillen. Ze hoeven het water niet op te scheppen en in hun keel te laten lopen, maar houden hun snavel in het water en zuigen het omhoog.

Jonge duiven, dus ook tortels, worden met zogenaamde duivenmelk gevoed. Dat maken beide ouders aan in hun krop. Het is erg voedzaam en zo kunnen de jonge duifjes de eerste dagen doorkomen, ook in de winter als er nog maar weinig eiwitrijke insecten te vinden zijn.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘷𝘰𝘨𝘦𝘭𝘣𝘦𝘴𝘤𝘩𝘦𝘳𝘮𝘪𝘯𝘨.𝘯𝘭, 𝘴𝘰𝘷𝘰𝘯.𝘯𝘭, 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘛𝘰𝘥𝘢𝘺

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: