Natuursprokkel 5: Imbolc

Wat was het een heerlijke dag vandaag! Ik heb vanmiddag een beetje in de tuin gerommeld en gezocht naar de eerste voorjaarsbloeiers. Dat zijn bij ons vooral sneeuwklokjes. Daarvan hebben we er heel veel staan. Enkele sneeuwklokjes die in de volle zon staan, bloeien al; andere komen net boven de grond. Dus dat wordt nog lang genieten.
Ook de winterakonieten beginnen te bloeien. De toverhazelaar, kerstroos en rondbladige cyclaam bloeiden eind december al. Na de vorst en sneeuw gingen ze daar vrolijk mee verder.
Niet alleen de eerste bloemen wijzen op de naderende lente. Ook het blad van de kamperfoelie (linksonder) laat zich al zien. Verder komt er al van alles boven de grond en ontkiemt er ook veel, zoals bijvoorbeeld de judaspenning rechtsonder.

Op zo’n mooie zonnige dag als vandaag kun je ook insecten verwachten. Op de sneeuwklokjes en winterakonieten zag ik groene vliegen (Neomyia cornicina, een echte vlieg zonder Nederlandse naam). Ook zag ik nog wat kleinere insecten maar die vlogen snel weg.
Op verschillende plekken in de zon zag ik wolken van wintermuggen. Op het deksel van het compostvat zat een venstermug. Hommelkoninginnen en vlinders heb ik vandaag niet gezien (half januari overigens al wel).

Er was ook van alles te horen. Er zitten nog steeds wintergasten in de wei achter ons huis zoals smienten en kolganzen. Maar ik hoorde ook vogels die het voorjaar in de bol hebben zoals koolmezen en tortels.
Ook onze kippen reageren op de langer wordende dagen. Met donker, somber weer komen ze het hok niet uit. Nu scharrelen ze gezellig met me mee door de tuin. En vandaag hadden ze ook weer hun eerste eitjes gelegd!

Al die eerste lentetekens passen goed bij Imbolc, het Keltische feest waarbij van 31 januari ’s avonds tot 2 februari ’s avonds het begin van de lente werd gevierd en werd stilgestaan bij de vruchtbaarheid van de aarde. Het was het feest van de godin Brigid (Brigida, Brigit). Zij is later door de christenen ingelijfd en heilig verklaard. Ze is de vrouwelijke patroonheilige van Ierland en vandaag wordt daar haar naamdag gevierd.
Imbolc betekent: ‘in de buik’. Het verwijst naar drachtige ooien die nu of binnenkort lammeren. Sneeuwklokjes passen helemaal bij het feest. Ze staan als echte lentebodes symbool voor schoonheid, puurheid, vernieuwing en hoop. Imbolc Shona Daoibh – Happy Imbolc.

Eén gedachte over “Natuursprokkel 5: Imbolc”

Plaats een reactie