Soort van dag 46: citroenvlinder

(15 februari 2023)

Afgelopen maandag zag ik bij het Quakjeswater op Voorne mijn eerste citroenvlinder van dit jaar vliegen. Het was een patrouillerend mannetje. Het lukte niet om er een foto van te maken. Dus daarom foto’s uit mijn ‘archief’.

Citroenvlinders zijn vrij groot en horen tot de familie van de witjes. De mannetjes zijn citroengeel. Het vrouwtje is bleekgeel tot bijna wit. De onderkant van de vleugels is groenachtig. Op elke vleugel zit een bruin vlekje. De citroenvlinder komt algemeen voor. Je ziet ze vooral als ze vliegen of nectar eten; als ze rusten vallen ze niet op tussen de blaadjes van een boom of struik.

Vlinders kunnen overwinteren als vlinder, pop, rups of eitje. De meeste doen het als eitje; de citroenvlinder overwintert als vlinder. Ze doen dat in dichte vegetatie, bijvoorbeeld in hulst, klimop of braam. Maar soms doen ze dat ook in een graspol, vlak bij de grond. De vlinders paren vroeg in het voorjaar. Daarna draagt het vrouwtje de eitjes een tijdje bij zich omdat de eitjes nog moeten rijpen. In deze tijd moet ze veel nectar eten. Die haalt ze van vroegbloeiende struiken zoals wilg (die bloeit vanaf maart). Mannetjes komen eerder uit winterrust dan de vrouwtjes en gaan dan ‘op patrouille’: op zoek naar vrouwtjes.

Het vrouwtje zet de eitjes af op struiken uit het geslacht vuilboom: wegedoorn en sporkehout. Wegedoorn komt voor op kalkhoudende grond zoals de duinen van Voorne (foto rechtsonder). Sporkehout is veel algemener; wij hebben het ook in onze tuin staan (foto linksboven). Deze struik bloeit heel lang, van begin mei tot begin september en levert heel veel nectar, niet alleen voor vlinders, maar ook voor bijen en andere insecten.

De groene rupsen zijn er van half april tot eind juni. Ze zijn moeilijk te vinden. Dat komt vooral doordat ze parallel aan de bladnerven rusten. Vanaf eind juni tot oktober vliegen de vinders die daarna in winterrust gaan. Vanaf begin februari tot begin juni vliegen ze vervolgens weer. Sommige vlinders hebben meerdere generaties in een jaar; de citroenvlinder één. De citroenvlinder kan dus een jaar oud worden en is daarmee de langstlevende vlinder van ons land.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘝𝘭𝘪𝘯𝘥𝘦𝘳𝘴𝘵𝘪𝘤𝘩𝘵𝘪𝘯𝘨, 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘛𝘰𝘥𝘢𝘺

Eén gedachte over “Soort van dag 46: citroenvlinder”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: