Soort van dag 59: dagpauwoog

(28 februari 2023)

Ook al was het gisteren (27 februari) 7 graden en stond er een frisse wind, toch zag ik dankzij de zon mijn eerste dagpauwoog van het seizoen vliegen. Net zoals de citroenvlinder overwinteren dagpauwogen als volwassen vlinder. Het zijn zeer algemeen voorkomende vlinders. Bij de tuinvlindertelling in juli 2022 stond deze soort op nummer 1.

Het is een makkelijk te herkennen vlinder. Hij is roodachtig bruin met op de bovenkant van alle vier de vleugels een grote opvallende oogvlek. De onderkant van de vleugels is donkerbruin-zwart. Als de dagpauwogen verstoord worden, tonen de ze ogen op hun vleugels. Dat je daar echt van kunt schrikken, merkte ik ooit met een nachtpauwoog die onder een struik zat. Dagpauwogen proberen ook met geluid vijanden te verjagen.

De rupsen van de dagpauwoog hebben een zwart lichaam met fijne witte spikkels en lange zwarte doorns op rug en flanken. De buikpoten zijn geelachtig bruin en de kop is glimmend zwart. Jonge rupsen leven in groepen in spinselnesten, volwassen rupsen leven solitair. De eitjes worden afgezet op grote brandnetel en soms op kleine brandnetel, hop of glaskruid. Er zijn meer vlindersoorten als rups afhankelijk van de brandnetel, namelijk kleine vos, gehakkelde aurelia, landkaartje en atalanta.

De dagpauwoog heeft een of twee generaties. De vlinders die we nu zien, leggen hun eitjes in het voorjaar. In juni zijn de rupsen volgroeid en verpoppen ze zich. Bij twee generaties in een jaar leggen deze vlinders in augustus eitjes. De vlinders die hieruit voortkomen overwinteren vervolgens als vlinder, in boomholtes of in gebouwen (op zolders of in schuurtjes). Maar het kan ook zijn dat de vlinders uit juni in zomerrust gaan en in september weer tevoorschijn komen en zich vol eten met nectar. Vervolgens gaan ze in winterrust. In dat geval is er sprake van één generatie in een jaar.

Het aantal dagpauwogen fluctueert per jaar. Dat heeft vooral te maken met de kwaliteit van de waardplant. In droge zomers groeien brandnetels minder goed en als gevolg daarvan zijn er vervolgens ook minder vlinders. In het algemeen blijkt de soort in aantal af te nemen. Dagpauwogen vind je op zonnige plekken met bloemen met nectar.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

π˜‰π˜³π˜°π˜―π˜―π˜¦π˜―: 𝘷𝘭π˜ͺ𝘯π˜₯𝘦𝘳𝘴𝘡π˜ͺ𝘀𝘩𝘡π˜ͺ𝘯𝘨.𝘯𝘭, π˜•π˜’π˜΅π˜Άπ˜³π˜¦ π˜›π˜°π˜₯𝘒𝘺, 𝘞π˜ͺ𝘬π˜ͺ𝘱𝘦π˜₯π˜ͺ𝘒

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: