Soort van dag 52: populieren

(21 februari 2023)

De populieren staan in bloei. Dat valt mij vooral op als ik uitgebloeide mannelijke katjes op de grond vindt.

Populier is een geslacht uit de wilgenfamilie. In Nederland komen twee soorten van nature voor: de ratelpopulier (esp) en de zwarte populier. Daarnaast zijn op grote schaal in ons land populieren aangeplant. Dat kunnen soorten zijn uit Midden- en Zuid-Europa zoals de witte abeel. Maar ook β€˜exoten’ uit Noord-Amerika zoals balsempopulieren. Of kruisingen zoals de grauwe abeel (kruising tussen ratelpopulier en witte abeel) en de canadapopulier (kruising tussen de zwarte en de Amerikaanse populier). Veel populierensoorten worden gekloond (via winterstek) zodat exemplaren erg op elkaar lijken.  De Italiaanse populier is een zuilvormige cultivar van de zwarte populier.

Populieren worden gebruikt als laanbeplanting, als windkering rond boomgaarden en voor de houtteelt. Populieren kunnen ook geknot worden. Populierenbossen en -opstanden hebben weinig natuurwaarde. Wel worden ze gezien als een belangrijk onderdeel van het cultuurlandschap.

Kenmerkend voor populieren is dat de bladeren een zijdelings afgeplatte bladsteel hebben. Daardoor bewegen ze makkelijk, zelfs bij het kleinste zuchtje, en maken ze een ritselend, ruisend geluid. Erg mooi vind ik de verschillende tinten die uitlopende populieren in het voorjaar kunnen hebben. Ook de herfstkleuren zijn prachtig zijn. Witte abelen hebben bij uitlopen witviltig behaard blad. Soms vallen de bladeren voortijdig af; dan zijn ze aangetast door een roestschimmel.

De bomen bloeien voordat het blad verschijnt. Populieren zijn tweehuizig, dat wil zeggen dat de mannelijke en de vrouwelijke katjes op aparte bomen zitten. Ze worden door de wind bestoven. Na de bloei vallen de mannelijke katjes al snel af. De vrouwelijke ontwikkelen zich tot kapsels waaruit later de pluizen met zaad tevoorschijn komen.

De knoppen van de populier bevatten een hars, propolis. Honingbijen verzamelen het en gebruiken het om de wanden van de korf te bekleden en om raten en cellen te dichten en kiemvrij te maken.

De paddenstoelenrijkdom onder populieren kan groot zijn, vooral op kalkrijke zand- en kleigronden. Waar de grote brandnetel de onderbegroeiing is, komen bijna geen paddenstoelen voor. Een algemeen voorkomend insect dat overwegend op populieren leeft, is de horzelvlinder (een vlinder die op een hoornaar lijkt). Ook zijn er verschillende soorten kevers die van populierenbladeren eten zoals het populierenhaantje. Op de bladeren komen talrijke soorten gallen voor, m.n. veroorzaakt door bladluizen.

Op de foto’s bovenaan van links naar rechts: stam van een canadapopulier; stam van een witte abeel; maretakken in populieren.

In het midden: katjes in een grauwe abeel; uit de boom gevallen katje; pluis.

Onderaan: uitlopend blad van een canadapopulier; uitlopend blad van een ratelpopulier; larve van het populierenhaantje.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

π˜‰π˜³π˜°π˜―π˜―π˜¦π˜―: 𝘞π˜ͺ𝘬π˜ͺ𝘱𝘦π˜₯π˜ͺ𝘒, π˜•π˜¦π˜₯𝘦𝘳𝘭𝘒𝘯π˜₯𝘴𝘦 π˜–π˜¦π˜€π˜°π˜­π˜°π˜¨π˜ͺ𝘴𝘀𝘩𝘦 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘒

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: