Soort van dag 78: bruine kikker

(19 maart 2023)

RAVON organiseert van 17 tot en met 26 maart de Landelijke Kikkerdriltelling.  Je kunt kikkerdril zoeken in je eigen tuinvijver, maar ook buiten je tuin in een sloot, plas, vijver of poel. Het gaat hierbij om kikkerdril van de bruine kikker, want groene kikkers zijn nog niet zo ver. Hier vind je hoe het tellen gaat.

Ik heb zelf geen foto van de bruine kikker, dus ik heb er één geleend van PublicDomainPictures via Pixabay. Het kikkerdril heb ik een jaar geleden gefotografeerd in een kleiput in het Jammerdal bij Venlo. De kikkervisjes zijn van mei 2017 uit het Bunderbos in Zuid-Limburg. Bruine kikkers komen door heel Nederland voor, ook in de stad.

De bruine kikker is een kikker met een stompe snuit. De bruine kleur is variabel. De kleur verandert in de voortplantingstijd. Kenmerkend is de grote donkerbruine driehoekige vlek die vanaf de neusgaten over het oog naar de voorpoot loopt. Op die vlek zit ook het trommelvlies (ongeveer net zo groot als het oog). Mannetjes worden 10 cm lang, vrouwtjes 11 cm.

De bruine kikker zou verward kunnen worden met de heikikker. Die is kleiner, heeft een spitse snuit en de grootte van het trommelvlies is kleiner dan de grootte van het oog.

Bruine kikkers hebben de winter doorgebracht op beschutte vorstvrije plekken of in het water. Als het voorjaar aanbreekt, zoeken de mannetjes als eerste het water op. Daar lokken ze met hun gekwaak de vrouwtjes. Hier hoor en zie je het concert van de bruine kikker. Bruine kikkers hebben geen uitwendige kaakblaas (zoals groene kikkers hebben). Daardoor draagt het geluid minder ver.

De vrouwtjes zetten ’s nachts de eierklompen in ondiep water af. Een eierklomp bestaat uit 700-4500 eitjes. Na 1 à 2 weken komen de eitjes uit (bij koud weer later). Kikkervisjes eten vooral algen. Volwassen kikkers gaan ’s nachts op jacht en eten allerlei ongewervelde dieren.

De bruine kikker heeft veel vijanden. De kikkervisjes worden bijvoorbeeld gegeten door kleine watersalamanders. Volwassen dieren door wel twintig soorten vogels en daarnaast ook door bunzing, vos en das. Verder staan ze op het menu van grote roofvissen en van de ringslang.

Je kunt in deze tijd van het jaar ook sterrenschot (heksensnot) tegenkomen. Een predator heeft dan een zwangere vrouwtjeskikker of -pad gegeten. In de maag zwelt de eierklomp op. En vervolgens braakt de predator dit uit.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘛𝘰𝘥𝘢𝘺, 𝘝𝘦𝘳𝘴𝘱𝘳𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨𝘴𝘢𝘵𝘭𝘢𝘴, 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: