Soort van dag 131: groene kikkers

(11 mei 2023)

In deze tijd van het jaar horen we elke avond en nacht het koorgezang van groene kikkers opstijgen uit de sloten om ons huis. Ook overdag horen we ze wel, vooral als er een vrachtwagen voorbij dendert of een vliegtuig overvliegt. Want dat geluid willen de kwakende mannetjes graag overstemmen. Goed zien doe ik ze meestal niet: ze springen het water in als je ze nadert en verstoppen zich tussen de waterplanten. De kikkers op de foto’s heb ik bij poeltjes op Voorne en bij Palingbeek in West-Vlaanderen gefotografeerd. Daar kon ik ze rustig bekijken.

DΓ© groene kikker bestaat overigens niet. In Nederland komen drie soorten voor: meerkikker (grote groene kikker), poelkikker (kleine groene kikker) en bastaardkikker (middelste groene kikker). Deze laatste is een kruising van de meerkikker. In de natuur kunnen hybriden zich vaak niet voortplanten; de bastaardkikker kan dat wel. Om zeker te weten met welke soort je te maken hebt, zou je ze moeten vangen en goed naar de onderscheidende kenmerken moeten kijken. Dat laat ik liever aan experts over. Je kunt ze ook op basis van geluid onderscheiden. Eieren, larven en jonge kikkers zijn niet op soort te determineren.

De meerkikker komt vooral in de noordwestelijke helft van ons land voor (in zeeklei- en veenweidegebieden). De poelkikker vind je vooral in het zuiden en oosten van het land (op hogere zandgronden). De bastaardkikker komt door heel Nederland voor.

Groene kikkers hebben een groene rug met bruine vlekken. Over het midden van de rug loopt een groene streep. Ze hebben, in tegenstelling tot de bruine kikker, geen donkere vlek over het trommelvlies en achter het oog. Bruine kikkers hebben geen kwaakblazen; groene kikkers wel. Door de kwaakblazen wordt het gekwaak versterkt.

Groene kikkers worden later in het voorjaar actief dan bruine kikkers. Vanaf mei worden de eiklompen afgezet. De meeste kikkervisjes kun je tussen half juni en half augustus vinden. Daarna transformeren ze tot kikkers en kruipen ze het land op. Meerkikkers en bastaardkikkers graven zich voor de winter in in de modderlaag van sloten, vijvers enzovoort. Poelkikkers overwinteren op het land.

Volwassen groene kikkers eten allerlei soorten ongewervelde dieren zoals insecten (en hun larven), spinnen en slakken. Ook eten ze kleine gewervelde dieren zoals jonge muizen, jonge vogels en kleinere amfibieΓ«n. Kikkers staan zelf op het menu van reigers, ooievaars, buizerds, zwarte kraaien, ratten, egels, bunzings, hermelijnen, vossen, ringslangen en snoeken.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

π˜‰π˜³π˜°π˜―π˜―π˜¦π˜―: π˜™π˜ˆπ˜π˜–π˜•, 𝘬π˜ͺ𝘬𝘬𝘦𝘳𝘴π˜ͺ𝘡𝘦.𝘯𝘭, 𝘞π˜ͺ𝘬π˜ͺ𝘱𝘦π˜₯π˜ͺ𝘒, π˜•π˜’π˜΅π˜Άπ˜³π˜¦ π˜›π˜°π˜₯𝘒𝘺

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: