Soort van dag 87: goudoogje

(28 maart 2023)

Wat hebben wc-motmug, goudoogje, beverkever, boskakkerlak en gewone tweevleugel met elkaar gemeen? Het zijn alle vijf insecten en ze zijn genomineerd voor de verkiezing van het insect van het jaar 2023. De wc-motmug kwam aan de orde bij de motmuggen. Van de beverkever had ik nog nooit gehoord. De boskakkerlak heb ik nog nooit gezien en van de gewone tweevleugel heb ik alleen een vage foto. Het goudoogje, daarentegen, komt in onze tuin voor en heb ik meerdere keren gefotografeerd. De kans dat je hem tegenkomt, is vrij groot omdat ze ’s winters binnenshuis kunnen overwinteren.

Het goudoogje wordt ook wel groene gaasvlieg genoemd. In rust zitten borststuk en achterlijf achter de vier vrij grote geaderde vleugels verborgen. Maar je kunt die wel zien omdat de vleugels transparant zijn. Ze vliegen een beetje onhandig rond. Hun ogen zijn vrij groot, uitpuilend en metaalkleurig. Bij het goudoogje zijn de ogen goudkleurig.

Wereldwijd zijn 1.200 soorten gaasvliegen bekend, waarvan er 20 in Nederland voorkomen. Volwassen gaasvliegen (foto’s boven) eten honingdauw, nectar, stuifmeel en soms een bladluisje. De larven (foto’s onder) leven voornamelijk van bladluizen. De larve van het goudoogje zuigt tijdens zijn ontwikkeling tot pop wel meer dan vijfhonderd bladluizen leeg. Daarom worden ze als ‘nuttig’ gezien en worden ze ook wel als biologische gewasbeschermer in kassen ingezet.

Er zijn verschillende dieren die gaasvliegen eten: kikkers, spinnen en insectenetende vogels en zoogdieren. Volwassen gaasvliegen zijn nachtactief; ze worden daarom ook door vleermuizen gegeten. Larven camoufleren zich met de overblijfselen van leeggezogen bladluizen.

Gaasvliegen overwinteren als volwassen dier of als pop. Ze doen dat in allerlei hoekjes en kieren. Ze kunnen ook wel eens binnen zitten (in de winter zijn ze bruin). De eitjes van gaasvliegen worden afgezet in bladluizenkolonies en staan op steeltjes. Dat heeft een reden, want de uitgekomen larfjes eten alles op wat ze tegenkomen, ook de eitjes van hun broertjes en zusjes. In een jaar tijd zijn er twee generaties goudoogjes.

Hier vind je meer informatie over de genomineerde insecten en kun je tot 7 april je stem uitbrengen.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘪𝘯𝘴𝘦𝘤𝘵𝘷𝘢𝘯𝘩𝘦𝘵𝘫𝘢𝘢𝘳.𝘰𝘳𝘨, 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘛𝘰𝘥𝘢𝘺

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: