(10 maart 2023)
Op zoek naar soorten in mijn tuin nam ik laatst een duik in ons compostvat. We hebben een open composthoop waar we tuinafval op doen. Daarnaast hebben we een afgesloten vat waar vooral ons keukenafval in gaat. Op het deksel zag ik vier soorten muggen (op de fotoβs rechts, van boven naar beneden): wintermuggen, venstermuggen, mestmuggen en motmuggen. Het zijn allemaal muggen waarvan de larven van rottend plantafval leven en die je dus in composthopen kunt vinden. Van al deze muggensoorten steken de volwassen muggen niet.
Muggen horen tot de tweevleugeligen, net zoals de vliegen (zie ook de bromvliegen). Tweevleugeligen maken een totale metamorfose door (ei, larve, pop en imago), waarbij de larve en het volwassen dier in het geheel niet op elkaar lijken. Larven hebben geen pootjes, zijn wit en doen aan wormpjes denken. Muggen worden als primitieve vliegen beschouwd. Hun antennes zijn lang en dun. Hiermee kunnen ze goed geuren waarnemen. Ze hebben een kleine kop met vaak een zichtbare zuigsnuit. De meeste zuigen hiermee plantensappen of nectar op. Niet alle muggensoorten zien er overigens uit als typische muggen.
Motmuggen lijken op kleine vlindertjes met hun zwaar behaarde vleugels. Maar motten hebben vier vleugels, de motmuggen twee. In Nederland komen 40 soorten voor. De motmug die ik zag hoort tot het geslacht Psychoda (links uitvergroot, in het zonnetje). De beruchtste motmug is de wc-motmug (ook wel rioolvlieg, badkamervlieg of aalputmotje genoemd). Die is groter, heeft witte stippen langs de vleugelrand en vouwt zijn vleugels niet dicht. Mugmotten van het geslacht Psychoda houden de vleugels als een dakje boven hun lijf.
Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.
ππ³π°π―π―π¦π―: ππͺπ¬πͺπ±π¦π₯πͺπ’, π£π¦π¦π΄π΅π«π¦π΄π¬πΈπͺπ«π΅.π―π, π¨π’π³π₯π¦π―π΄π’π§π’π³πͺ.π―π