Soort van dag 119: fluitenkruid

(29 april 2023)

Geleidelijk aan beginnen de bermen wit te kleuren met ‘Hollands kant’: fluitenkruid. Fluitenkruid is een plant uit de schermbloemenfamilie. Tot deze familie horen zowel voedselgewassen (peen, pastinaak, selderij), kruiden (zoals peterselie, anijs, karwij, kervel) als dodelijk giftige soorten (waterscheerling, gevlekte scheerling en dodemansvingers). In sommige gevallen moet je echt op details letten om een eetbare van een (min of meer) giftige soort te kunnen onderscheiden. Het gaat te ver om al die kenmerken hier te noemen.

Fluitenkruid is, zeker vroeg in het voorjaar, onmiskenbaar omdat het als eerste schermbloemige massaal bloeit. Kenmerkend voor fluitenkruid is de gegroefde, holle stengel. Vaak zit er een rode waas overheen. Van de holle stengel kunnen fluitjes gemaakt worden; vandaar de naam fluitenkruid. De plant heeft, net zoals de meeste schermbloemigen, een penwortel. De plant kan wel meer dan een meter hoog worden. De bladeren zijn meervoudig geveerd en frisgroen van kleur.

De bloemetjes hebben vijf kroonblaadjes en zijn vrij klein. De bloemen staan bij elkaar in schermpjes. En deze schermpjes vormen met elkaar een samengesteld scherm. De bloemen aan de buitenkant zijn stralend: de twee kroonbladen aan de buitenkant van het scherm groter zijn dan de andere drie. Fluitenkruid bloeit van eind maart tot in juni. Ook in het najaar en de winter kun je nog bloeiende planten zien. Na de bloei worden de planten bleekgroen, ontwikkelen de vruchten zich (foto links midden) en sterft de plant uiteindelijk bovengronds af.

Een van de dingen waarop je kunt letten bij schermbloemigen is de aanwezigheid of afwezigheid van omwindsels en omwindseltjes. Een omwindsel zijn schutblaadjes op de overgang van de bloemstengel naar het scherm. Bij fluitenkruid ontbreekt deze. Omwindseltjes zijn schutbladen aan de voet van de schermpjes. Deze zijn bij fluitenkruid wel aanwezig.

Fluitenkruid komt algemeen voor. Het is een soort van vochtige graslanden, bermen, randen langs struweel en bossen met een vochtige bodem. Fluitenkruid kan slecht tegen betreding en beweiding.

Op schermbloemigen komen veel soorten insecten af. De nectar en stuifmeel liggen bij wijze van spreken voor het oprapen. Op fluitenkruid vind je allerlei soorten vliegen, kevers en korttongige bijen en wespen. In de collage zie je zes soorten die ik met Koningsdag in onze tuin op fluitenkruid heb waargenomen. In de holle stengels van fluitenkruid en andere schermbloemigen overwinteren allerlei insecten en spinnen. Een goede reden om ze te laten staan!

Verder zijn er allerlei insecten die schermbloemigen als voedselplant gebruiken zoals motjes, kevers, bloemwantsen, bladmineerders, bladluizen en enkele galmuggen. De larven van het kervelgitje (een zweefvliegsoort met opvallend rode antennen) leven van rottende wortels van m.n. fluitenkruid. De volwassen vliegen zie je op allerlei soorten bloemen (foto linksonder).

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘕𝘦𝘥𝘦𝘳𝘭𝘢𝘯𝘥𝘴𝘦 𝘰𝘦𝘤𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘴𝘤𝘩𝘦 𝘧𝘭𝘰𝘳𝘢, 𝘯𝘦𝘥𝘦𝘳𝘭𝘢𝘯𝘥𝘴𝘦𝘴𝘰𝘰𝘳𝘵𝘦𝘯.𝘯𝘭

Eén gedachte over “Soort van dag 119: fluitenkruid”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: