(2 januari 2023)
Ze zijn er altijd maar vooral in de winter vallen ze op: korstmossen. In Nederland komen zo’n 700 verschillende soorten voor, dus voordat je die allemaal (her)kent…
Het hier afgebeelde groot dooiermos is makkelijk te herkennen en komt zeer algemeen voor. Je vindt het op schors van bomen en op steenachtige ondergronden zoals beton, baksteen, cement en stoeptegels. Het groeit zelfs op asbest.
De kleur is meestal geel tot oranje, maar op beschaduwde plaatsen kan het ook groen zijn. In de ‘bekertjes’ worden de sporen van de schimmel gevormd.
Het is leuk om details te bekijken. Dat kan met een loep. Maar je kunt ook een foto maken en die uitvergroten.
Korstmossen zijn organismen waarbij een alg (of een blauwalg) en een schimmel samenwerken. Ze hebben daar beide profijt van. Korstmossen zijn geen planten en dus ook niet verwant aan mossen.
Korstmossen zijn gevoelig voor luchtvervuiling, vooral voor zwaveldioxide. Het gevoeligst zijn de vertakte korstmossen (struikvormige en baardmossen). De korst- en bladvormige (zoals groot dooiermos) zijn minder gevoelig voor luchtvervuiling.
Groot dooiermos is bovendien een indicator voor voedselrijkdom. Omdat ammoniak de groei bevordert, is deze soort korstmos zeer algemeen in gebieden met intensieve veehouderij.
Hier vind je een overzicht van korstmossen die een indicator zijn voor ammoniak.
Hier vind je meer informatie over korstmossen.
Hier lees je waarom ik elke dag over een soort schrijf.
𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘣𝘭𝘸𝘨.𝘯𝘭
2 gedachten over “Soort van dag 2: groot dooiermos”