Soort van dag 65: zanglijster

(6 maart 2023)

Bij het voorjaar hoort niet alleen het gezang van de merel maar zeker ook van de zanglijster. Merels zingen vooral ’s morgens, soms al voor zonsopkomst. Deze bruine lijster met gespikkelde buik zingt ook overdag. Dit weekend hoorde ik hem vlak bij ons huis midden op de dag vanaf een uitstekende boomtak zijn prachtige gezang ten gehore brengen. Hier kun je zijn zang horen.

Je zou de zanglijster kunnen verwarren met de grote lijster. Deze schuwe vogel is groter en de spikkels zijn rond terwijl die van de zanglijster wat uitgerekt zijn (pijlpuntvlekken). Je zou de zanglijster ook nog kunnen verwarren met de koperwiek; deze heeft rode ‘oksels’. Of met de kramsvogel; deze heeft een grijze kop. Koperwieken en kramsvogels zijn hier als wintergast.

Zanglijsters eten regenwormen, insecten, duizendpoten, pissebedden, slakken en fruit zoals appels en bessen. Slakkenhuisjes worden met een stevige zwaai van de nek tegen een steen of tak stuk gemept. Daarna wordt de slak uit zijn huisje getrokken. Ze doen dit op vaste plekken, ‘smidse’ genoemd.

Een groot deel van de zanglijsters die in Nederland broeden, overwinteren in Frankrijk of Spanje of Zuid-Engeland. Dat doen ze samen met grote groepen uit Scandinavië. De zanglijsters die in Nederland blijven, vind je in de winter vooral in het westen van het land, in stedelijk gebied. Bij de Tuinvogeltelling in januari staat de zanglijster wel op het telformulier, maar hij is niet in de top 25 beland. Hier overwinterende zanglijsters kun je soms al in februari horen zingen.

Zanglijsters broeden overal waar bomen en struiken zijn. Ze blijken op een bijzondere manier hun nest te maken. Het nest bestaat uit takjes en vermolmd hout. Het wordt bekleed met mos of gras en vervolgens bepleisterd met modder. Moederlijster strijkt de modder glad door er met haar borst tegenaan te duwen. Soms neemt ze tussendoor een bad om de binnenlaag optimaal glad te kunnen strijken. Zo ontstaat er een stevige nestkom die vaker gebruikt kan worden. Waarschijnlijk helpt de modder ook tegen nestparasieten.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘝𝘰𝘨𝘦𝘭𝘣𝘦𝘴𝘤𝘩𝘦𝘳𝘮𝘪𝘯𝘨, 𝘯𝘢𝘵𝘶𝘶𝘳𝘱𝘶𝘯𝘵.𝘣𝘦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: