Soort van dag 72: bosanemoon

(13 maart 2023)

Mijn man en ik hebben heel veel lievelingsplanten en veel daarvan zullen bij ‘soort van de dag’ voorbij komen. Een van onze lievelingsplanten in het vroege voorjaar is de bosanemoon. We hebben hem in de tuin staan maar elk voorjaar bezoeken we ook locaties waar ze in het wild of aangeplant en verwilderd voorkomen. Voor de bosanemoon is het Bunderbos in Zuid-Limburg onze lievelingslocatie. Hele tapijten van bosanemoon strekken zich hier over de hellingen uit.

Van nature komt de bosanemoon in Nederland voor in de duinen en Zuid-Limburg en op de hogere zandgronden. Het is een indicator voor oud bos. Ook vind je ze op plekken waar ooit bos was. Op arme zandgronden zie je aan bosranden waar een lichte toevoer van voedingsstoffen is. Want bosanemonen houden van een matig voedselrijke bodem. Op andere plekken in Nederland zoals landgoederen is de bosanemoon een stinzenplant, dus aangeplant. Net zoals andere stinzenplanten groeit en bloeit de plant als er nog geen blad aan de bomen zit.

De bosanemoon hoort tot de ranonkelfamilie en is dus verwant aan boterbloemen, winterakoniet en speenkruid. De plant heeft een kruipende wortelstok waaruit drie stengelbladeren ontspringen. Aan het begin van de zomer sterft de plant af.

De bloemen worden bezocht door vliegen (o.a. zweefvliegen), bijen en hommels. Ze bloeien van maart tot mei. De bloemen zijn wit en kunnen soms wat roze aangelopen zijn. Er komen ook cultivars voor met dubbele bloemen. Die zijn niet interessant voor insecten. De zaden worden door mieren verspreid. Net als andere ranonkelachtigen bevatten bosanemonen (licht) giftige stoffen.

Er is een paddenstoel die parasiteert op anemonen: de anemonenbekerzwam. Ik heb hem nog nooit gezien dus iets om op te letten bij ons volgende bezoek aan een locatie met bosanemonen.

Een andere anemoon die in Nederland in het wild voorkomt, is de gele anemoon (in Zuid-Limburg en als stinzenplant). Er zijn ook verwilderde exoten zoals de blauwe anemoon en de oosterse anemoon. De laatste is een bekende tuinplant, oorspronkelijk afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Die begint in onze tuin al aarzelend te bloeien.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘝𝘦𝘳𝘴𝘱𝘳𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨𝘴𝘢𝘵𝘭𝘢𝘴, 𝘕𝘦𝘥𝘦𝘳𝘭𝘢𝘯𝘥𝘴𝘦 𝘖𝘦𝘤𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘴𝘤𝘩𝘦 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘢, 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘛𝘰𝘥𝘢𝘺

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: