Soort van dag 96: strontvlieg

(6 april 2023)

Na de mestkever op dag 92 nu aandacht voor de strontvlieg; een vieze naam voor een mooie vliegensoort die je van april tot oktober kunt zien vliegen. In februari zag ik overigens al exemplaren op de winterakonieten. Anders dan de naam doet vermoeden eten ze geen mest. Volwassen strontvliegen leven overwegend van nectar. Ook vangen ze wel eens een ander insect die ze met hun zuigsnuit leegzuigen.

Toch hebben ze koeienvlaaien nodig en wel voor hun nageslacht. Zodra er ergens een verse koeienvlaai is, zie je de mannetjes daar rondhangen, wachtend op vrouwtjes om mee te paren. Soms zijn ze er al voor de vlaai de grond heeft geraakt. Het vrouwtje zet vervolgens de eitjes af op die koeienvlaai. De eitjes hebben uitsteeksels, een soort vleugeltjes. Dat is om ervoor te zorgen dat de eitjes niet in de mest wegzakken en zo verstikken. De maden die vervolgens uit die eitjes komen, eten ook geen mest, maar leven van larven van andere insecten die wel mest eten.

Mannetjes strontvlieg vallen het meest op. Ze zijn goudblond en daarom wordt de soort ook wel gele strontvlieg genoemd. Vrouwtjes zijn grijzer en minder talrijk aanwezig dan mannetjes. De facetogen van mannetjes zijn groter dan die van vrouwtjes. Tussen de facetogen staan twee rechtopstaande korte, zwarte voelsprieten. Die voelsprieten bevatten tast- en geurzintuigen. Net zoals alle vliegen, hebben strontvliegen twee vleugels. Als ze stil zitten, zijn die twee vleugels zo over elkaar heen gevouwen dat het lijkt alsof de vlieg maar รฉรฉn vleugel heeft.

De strontvlieg hoort tot de familie van de drekvliegen. Hiervan komen veertig soorten in Nederland voor. Maar zie je een verse koeienvlaai met veel rondzwermende goudblonde vliegen, dan gaat het bijna altijd om de strontvlieg.

Strontvliegen hebben ook natuurlijke vijanden: vogels en spinnen. Een bedreiging voor strontvliegen en andere insecten die op en van mest leven, zijn ontwormingsmiddelen. Ook dieren die die insecten eten (insectenetende boerenlandvogels, vleermuizen, egels, dassen) zijn daar de dupe van. Bij een Spaans onderzoek in 2019 werden rond uitwerpselen van behandelde paarden en koeien 70 procent minder insecten gevonden dan bij niet behandelde dieren. Alternatieven voor ontwormingsmiddelen zijn het aanpassen van de weidegang van vee en anti-parasitaire kruiden (smalle weegbree, rolklaver, bijvoet, boerenwormkruid en brunel). Hier kun je daar meer over lezen: .

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

๐˜‰๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ: ๐˜ž๐˜ช๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ข, ๐˜ค๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ.๐˜ค๐˜ฐ๐˜ฎ, ๐˜ค๐˜ญ๐˜ฎ.๐˜ฏ๐˜ญ, ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ด๐˜ต.๐˜ฏ๐˜ญ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: