Soort van dag 11: straatgras

(11 januari 2023)

Straatgras behoort samen met klein kruiskruid (soort van dag 1) en vogelmuur (soort van dag 9) tot de akkerplanten (‘onkruiden’) die je het jaar rond bloeiend kunt vinden. Alle drie leven ze kort en er komen in een jaar meerdere generaties voor. Een polletje straatgras leeft maar enkele weken (bij overwinteren langer). Je vindt het tussen de stoeptegels, op braakliggende grond, kale plekken in een grasmat en op onverharde paden. Bij de Eindejaars Plantenjacht 2022 van winterbloeiers staat straatgras op nummer drie.

Straatgras hoort tot de zogenaamde beemdgrassen. Wereldwijd komen van dit geslacht honderden soorten voor, in Nederland negen.

Straatgras is voortgekomen uit een kruising van twee andere beemdgrassen. De kruising bleek zo succesvol te zijn, dat het is uitgegroeid tot een plant met een wereldwijde verspreiding.

Met een voorzetlens op m’n mobiele telefoon en een USB-microscoop heb ik wat detailfoto’s gemaakt. Zo kun je heel goed het (melkwitte) tongetje zien (rechtsboven). De plooien in het blad (midden boven) komen door de hoge groeisnelheid: de bladschijf is bij het groeien bekneld geraakt.

De bloeiwijze wordt ‘pluim’ genoemd. De bloemetjes staan in groepjes (aartjes) van drie tot tien bij elkaar. De bloemen zijn klein en de lengte van het aartje ook (minder dan een halve centimeter). Zoals alle grassen is straatgras een windbestuiver. En net zoals alle grassen heeft straatgras een graanvrucht (midden onder).

Vee schijnt liever geen straatgras te eten. Koeien en paarden worden er winderig van. De zaden worden wel gegeten, bijvoorbeeld door mussen. Uiteraard vinden allerlei kleine beestjes een schuilplekje tussen en onder het gras. Grassen kunnen oranje verkleuren: dat zijn bepaalde roestzwammen (linksonder).

Zoals elke soort heeft ook het straatgras zijn ecologische waarde al zien veel mensen het liever niet in hun wei, grasmat, voetbalveld of gazon.

Voor wie nog meer wil weten over straatgras (bijvoorbeeld over zijn chemische aspecten):

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.


𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘕𝘦𝘥𝘦𝘳𝘭𝘢𝘯𝘥𝘴𝘦 𝘖𝘦𝘤𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘴𝘤𝘩𝘦 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘢, 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘛𝘰𝘥𝘢𝘺

Eén gedachte over “Soort van dag 11: straatgras”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: