Soort van dag 36: gele kornoelje

(5 februari 2023)

Eén van de vroegst bloeiende struiken is de gele kornoelje. Ik heb het al gehad over de windbestuivers hazelaar en zwarte els die nu ook in bloei staan. De gele kornoelje is geen windbestuiver, maar heeft insecten nodig voor de bestuiving en is daarom van belang voor vroeg vliegende wilde bijen.

De gele kornoelje zien we vooral aangeplant, als haag en in parken en tuinen. Ook is het een soort van stinzenmilieus (zie hier voor uitleg) en komt de struik (verwilderd) in de duinen voor. Zuid-Limburg is de noordelijke rand van zijn natuurlijke verspreidingsgebied. Aangeplante exemplaren bloeien enkele weken eerder dan de echt inheemse gele kornoelje.

Een gele kornoelje kan tot zes meter hoog worden. De groene twijgen zitten grillig door elkaar. Als de bloemen bloeien, heeft de struik een gele waas. De bloemen zijn klein, geel en viertallig en staan in schermen bij elkaar. De kroonblaadjes vormen een kruis. De nectar is makkelijk bereikbaar en daardoor trekt deze struik naast vroeg vliegende bijen ook vliegen aan. In de nazomer zit de struik vervolgens vol met rode (wrange) steenvruchten. Deze worden al vanouds door mensen gegeten, als compote of ingelegd als ‘olijven’.

De bladeren verschijnen pas na de bloei. Er is een heel makkelijk trucje waarmee je kornoeljebladeren van andere kunt onderscheiden. Als je de uiteinden uit elkaar trekt, blijven de twee helften aan elkaar hangen door de vezelige en elastische vaatbundels. Verder hebben kornoeljes kenmerkende bladknoppen: een soort hertenpootje (de bloemknoppen zijn rond). De gele kornoelje is een waardplant voor verschillende soorten nachtvlinders.

Er komen in Nederland nog twee soorten kornoelje voor: de rode kornoelje en de Zweedse kornoelje. De rode kornoelje is ook een struik, met rode twijgen, witte bloemtuilen en zwarte (giftige) bessen. De Zweedse kornoelje is een overblijvende plant en komt in Nederland alleen nog op een bepaalde plek in Drenthe voor. Daarnaast zijn er nog allerlei kornoeljes die als sierheester aangeplant worden.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘕𝘦𝘥𝘦𝘳𝘭𝘢𝘯𝘥𝘴𝘦 𝘰𝘦𝘤𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘴𝘤𝘩𝘦 𝘧𝘭𝘰𝘳𝘢, 𝘧𝘭𝘰𝘳𝘢𝘷𝘢𝘯𝘯𝘦𝘥𝘦𝘳𝘭𝘢𝘯𝘥.𝘯𝘭, 𝘕𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘛𝘰𝘥𝘢𝘺, 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: