Soort van dag 55: smaragdsteeltjes

(24 februari 2023)

In het winterhalfjaar laten de mossen zich goed bekijken. Er zijn al twee soorten mos voorbij gekomen: haarmossen op voedselarme grond en gewoon muisjesmos op steen. Vandaag kijken we naar wat er groeit in de voegen tussen klinkers of tegels en dan speciaal de smaragdsteeltjes. Om deze mossen te kunnen zien, hoef je niet door de knieën. Ze vallen van een afstandje al op door hun frisgroene kleur. Maar het is natuurlijk altijd leuk om ze van dichtbij te bekijken en zo gelijk nog meer leven tussen de voegen te ontdekken. Want je ziet vast nog andere mossoorten, maar ook korstmossen, kiemplantjes en kleine beestjes zoals springstaarten.

Smaragdsteeltjes vind je ook in scheuren in asfalt, op parkeerplaatsen, langs wegen en paden en op muren en stenen.

In de voegen tussen de klinkers in onze tuin vallen de smaragdsteeltjes momenteel erg op. Afgelopen week heb ik samen met een achterbuurvrouw / mede-IVN’er gekeken naar de mossen in onze tuin. Ik ben nog een beginneling; zij weet er meer van en heeft bovendien een microscoop. Daarmee kun je allerlei details zien, zoals stekelpuntjes en glasharen. Tussen onze klinkers (zie foto’s) komen in elk geval gewoon en spits smaragdsteeltje voor. De spitse heeft een stekelpuntje aan het eind van het blad, de gewone niet. Met een loep is het verschil ook te zien. De uitvergroting is van het gewoon smaragdsteeltje.

In de zomer vallen deze mossen veel minder op. Als het droger is, verschrompelen ze. Op die manier verkleint het mos zijn verdampend oppervlak. En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ze dan ook grotendeels verwijder, samen met het ‘onkruid’ dat tussen de voegen groeit. Maar de volgende winter zijn ze er weer en geniet ik van die mooie frisgroene kleur.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯: 𝘞𝘪𝘬𝘪𝘱𝘦𝘥𝘪𝘢, 𝘝𝘦𝘭𝘥𝘨𝘪𝘥𝘴 𝘔𝘰𝘴𝘴𝘦𝘯 (1998), 𝘝𝘦𝘳𝘴𝘱𝘳𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨𝘴𝘢𝘵𝘭𝘢𝘴

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: