Soort van dag 82: kleine veldkers

(23 maart 2023)

Een van de kleine witbloeiende plantjes die je nu ziet, is het eenjarige kleine veldkers. Net zoals vroegeling is het een soort uit de kruisbloemenfamilie. Dat wil zeggen: de bloemen hebben vier kroonblaadjes in een kruisvorm en vier kelkblaadjes en de vrucht wordt een hauw (langwerpig) of hauwtje (ovaal tot rond) genoemd. Deze vrucht springt open met twee kleppen.
Bij het geslacht Veldkers zijn de bloemen wit, lila of paarsroze. De vruchten zijn sterk afgeplat. Als de zaden rijp zijn, rollen de kleppen naar boven toe op. Dat gebeurt met enige kracht en zo worden de zaden de wereld in geslingerd. Je kunt dit ook zien als je zachtjes tegen een rijpe hauw aan tikt.

Tegen de winter zijn de zaadjes van de kleine veldkers al ontkiemd. Je ziet dan de kleine bladrozetten met geveerde blaadjes al. Soms zijn er rond de jaarwisseling al bloemen aanwezig. Later wordt het rozet groter en komen meerdere bloeistengels tevoorschijn. Aan deze stengels kunnen een tot vier bladeren zitten. De bloemetjes zijn klein en wit. De plant doet aan zelfbestuiving. Kenmerkend is dat de 2 cm lange hauwen boven de bloemen uitsteken.

In de zomer kan er nog een generatie zijn, maar dan blijven de rozetjes klein. Soms zijn de plantjes paars aangelopen.
Kleine veldkers komt algemeen voor. Op plekken waar onkruidbestrijdingsmiddelen (herbiciden) gebruikt zijn, is kleine veldkers vaak een van de eerste plantjes die weer verschijnt. Ook schoffelen zorgt voor extra veel exemplaren. De zaden zijn lang kiemkrachtig, op z’n minst vijf jaar. Afhankelijk van de standplaats en het jaargetijde worden de planten 5 tot 30 cm hoog. Je vindt ze bloeiend van maart tot juni.

Kleine veldkers (blad en bloemen) is voor mensen eetbaar. Het bevat veel vitamine C, dus waardevol in de winter. Het smaakt peperig, vergelijkbaar met tuinkers (als je de blaadjes kneust, ruik je dat direct). Je kunt het toevoegen aan salades of kruidenboter en gebruiken als garnering. Uiteraard pluk je ze niet op plekken waar gif gebruikt is!

De ene kleine veldkers is de andere niet. Naast de soort kleine veldkers worden steeds vaker twee exotische vergelijkbare eenjarige veldkerssoorten gevonden: de Nieuw-Zeelandse veldkers en Aziatische veldkers . De laatste is waarschijnlijk meegekomen met containerplanten. Bij deze soort die je o.a. bij tuincentra ziet, ontbreekt het bladrozet. Deze soort bloeit eerder: al vanaf september (tot in april). Bij de Nieuw-Zeelandse zijn de stengels onbebladerd en zijn de stengels liggend tot opstijgend. Deze wordt wel gevonden in stenige tuinen.

Hier lees je waarom ik elke dag een soort plaats.

π˜‰π˜³π˜°π˜―π˜―π˜¦π˜―: 𝘷𝘦𝘳𝘴𝘱𝘳𝘦π˜ͺπ˜₯π˜ͺ𝘯𝘨𝘴𝘒𝘡𝘭𝘒𝘴.𝘯𝘭, π˜•π˜¦π˜₯𝘦𝘳𝘭𝘒𝘯π˜₯𝘴𝘦 π˜–π˜¦π˜€π˜°π˜­π˜°π˜¨π˜ͺ𝘴𝘀𝘩𝘦 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘒, π˜π˜¦π˜Άπ˜¬π˜¦π˜­π˜΄β€™ 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘒 𝘷𝘒𝘯 π˜•π˜¦π˜₯𝘦𝘳𝘭𝘒𝘯π˜₯, 𝘰𝘰𝘨𝘴𝘡𝘦𝘯𝘻𝘰𝘯π˜₯𝘦𝘳𝘻𝘒𝘒π˜ͺ𝘦𝘯.𝘯𝘭, π˜•π˜’π˜΅π˜Άπ˜³π˜¦ π˜›π˜°π˜₯𝘒𝘺

2 gedachten over “Soort van dag 82: kleine veldkers”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: