Natuursprokkel 6: concert in het riet

(Deze blog verschijnt in week 16 ook in de Nieuwe Meerbode en op de website van IVN De Ronde Venen & Uithoorn)

Vorige week maakte ik een wandeling door de Groene Jonker bij Zevenhoven. Nou ja, wandelen… het was meer slenteren. Om mij heen zag ik velden vol dode rietstengels, het zogenaamde overjarige riet. Maar het rietland was verre van doods. Overal hoorde ik het gezang van allerlei kleine rietvogels, vooral van de rietzanger. Maar ook de snor, blauwborst, Cetti’s zanger en rietgors lieten zich horen. ‘Genieten, hè’, zei ik tegen een man die een camera met een gigantische telelens met zich mee torste. Hij keek me wat verward aan en zei: ‘Ze laten zich niet zien, ze blijven zo laag in het riet’. Dat klopte, maar genieten doe je niet alleen met je ogen, maar ook met je oren.
Overigens lieten de (mannetjes) rietzanger zich soms toch even zien als ze boven het riet uitstegen om vervolgens als een klein parachuutje naar beneden te dwarrelen. Aan het eind van mijn wandeling lukte het me toch nog om een rietzanger op de foto vast te leggen. Een onopvallend klein bruin vogeltje, zoals je kunt zien. In de winter zul je tevergeefs naar ze zoeken: dan zitten ze zoals meer insecteneters in Afrika.
Dat overjarige riet is van groot belang voor kleine rietvogels, maar ook voor grotere vogels zoals de roerdomp en de bruine kiekendief en voor de dwergmuis. Ze maken er hun nest in en het biedt ze beschutting. De rietvogels vinden er ook hun voedsel.

Het is deze maand en in mei echt genieten van al die concerten in het riet. Maar wat als je ook wilt weten wie de uitvoerders zijn? Hiervoor bestaan handige apps die je op je telefoon kunt installeren. Ik gebruikte altijd de app BirdNET, maar als er te veel achtergrondgeluiden zijn, kan hij er niet veel van maken. Vorige week las ik de tip voor een andere app: Merlin Bird ID. Een gratis app (je moet wel je e-mailadres achterlaten). Ik heb een stukje met deze app aan rondgelopen. Fantastisch! De een na de andere vogel verscheen op het beeldscherm van mijn telefoon. Ze bleven als een lijstje staan en welke goed te horen was, lichtte op. Nu weer de snor, dan weer de rietzanger. Bij de bosjes kwamen de tjiftjaf en de fitis erbij, bij het water het gegak van de grauwe gans, het gekrijs van de kokmeeuw en het gekef van een meerkoet. Een echt concert, met allerlei solisten. Bravo!

Plaats een reactie